Bent u al bedot door te termen koudgeslingerde honing of rauwe honing? Hier geven we wat meer uitleg waarom die termen onzin zijn ;) Haal de slechte honingverkoper onderuit en haal je honing bij de betere imker! De lijst wordt aangevuld met termen die we tegenkomen
Zoals gezegd gaan we hier kort in op al de termen die verkeerdelijk gebruikt worden om toch maar een potje honing te verkopen aan u. Laat u niet bedotten en zet de paljaskes die deze termen gebruiken volgende keer maar eens op hun plek.
Koudgeslingerde honing: Hiermee proberen imkers aan te duiden dat hun honing ambachtelijk en echt is. Honing is echter altijd echt. De warmte in een bijenkast is 37°C bij het broed, ook de honing krijgt regelmatig die temperatuur in een bijenkast. Kleine imkers kunnen hun honing direct vanop de kast slingeren. De honing is maw tamelijk warm bij het oogsten. Grotere imkers plaatsen de honingkamers even in een warmtekamer met een temperatuur tussen de 30 en 37°C, niet warmer als in de kast dus! Warme honing slingert gewoon makkelijker. Minder schade aan het raam en dus minder opbouwwerk voor de bijtjes. Heeft dit effect op de honing? Neen niks, de enzymen in honing kunnen deze temperatuur (diezelfde als in de kast) vlot aan. Pas boven de 40°C beginnen de enzymen te denatureren. Wij slingeren onze honing dus even warm als iedere andere imker, niet koud en niet warm. Ik heb nog nooit een slinger in een koelkast zien staan.